Forskrift om lovbestemt feiing og tilsyn av fyringsanlegg, Surnadal kommune, Møre og Romsdal

DatoFOR-2018-02-13-277
Ikrafttredelse01.01.2018
Gjelder forSurnadal kommune, Møre og Romsdal
HjemmelLOV-2002-06-14-20-§28, FOR-2015-12-17-1710-§17
Kunngjort28.02.2018   kl. 14.20
KorttittelForskrift om lovbestemt feiing og tilsyn av fyringsanlegg, Surnadal

Heimel: Fastsett av Surnadal kommunestyre 13. februar 2018 med heimel i lov 14. juni 2002 nr. 20 om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven) § 28 og forskrift 17. desember 2015 nr. 1710 om brannforebygging § 17.


Kapitteloversikt:

§ 1.Mål

Målet med denne forskrifta er å regulere/tilpasse gjennomføringa av feiing og tilsyn med fyringsanlegg i Surnadal kommune, slik at faren for brann vert redusert så mykje som råd.

Forskrifta skal vidare regulere kommunen si gebyrordning for feiing og tilsyn med fyringsanlegg.

§ 2.Virkeområde

Forskrifta gjeld lovbestemt tilsyn med og feiing av fyringsanlegg i Surnadal kommune og gjeld alle bygg med skorstein tilknytt eit fyringsanlegg.

§ 3.Definisjonar

Brannobjekt: alle bygningar, konstruksjonar, anlegg, opplag, tunell, verksemd, område m.m. der brann kan oppstå og true liv, helse og/eller materielle verdiar.

Brukar: den som i eigenskap av eigar, eller etter avtale med eigar, har bruksrett og nyttar seg av denne retten.

Eigar: den som har grunnboksheimel til eit brannobjekt,.

Feiing: reingjering av røykkanalar og fjerning av sot.

Feiarvesen: organisert eining av kvalifiserte feiarmestrar og feiarar.

Fyringsanlegg: eldstad, sentral varmekjelde eller varmluftkjele, der varme skal produserast ved forbrenning av fast, flytande eller gassformig brensel, inklusive røykkanal og matesystem for brensel.

Tilsyn: kontroll med om fyringsanlegget er intakt, velfungerande og er tilfredsstillande sikra mot brann og anna skade.

Matesystem: anlegg for tilførsel av fast eller flytande brensel.

Røykkanal: kanal for transport av røykgassar til friluft, røykrøyr og/eller skorstein.

Skorstein (pipe): vertikal del av fyringsanlegget. Kan innehalde fleire røykkanalar.

§ 4.Heimel

Forskrifta er utarbeidd med heimel i lov 14. juni 2002 nr. 20 om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farleg stoff og om brannvesenets redningsoppgåver (brann- og eksplosjonsvernlova) § 28, og forskrift 17. desember 2015 nr. 1710 om brannførebygging § 17.

Brann- og ekslplosjonsvernlova med tilhøyrande forskrift om brannførebyggjande tiltak og tilsyn pålegg kommunen å gjennomføre feiing og tilsyn av fyringsanlegg. Kommunen blir og gjeve rett til å krevje gebyr som dekkjer kostnadane med tenesta. Gjennom lokal forskrift kan kommunen bestemme hyppigheit og fastsette grunnlag for gebyrinnkrevjing.

§ 5.Hyppigheit for tilsyn og feiing

Tilsyn med fyringsanlegg som blir brukt til oppvarming av byggverk skal utførast etter behov, normalt med ei minimumshyppigheit på kvart fjerde år. Etter vurdering frå feiarvesenet kan det gis tilbod om at tilsyn kan gjennomførast som eigenmelding.

Feiing skal utførast så ofte som naudsynt for å hindre brann og/eller andre skader. I utgangspunktet skal det enkelte fyringsanlegg vurderast med omsyn til kor hyppig det er nødvendig å feie. Behovet bli fastsett ved tilsyn eller etter feiarens vurdering, på grunnlag av erfaring frå tidlegare gjennomført feiing, omfang og art.

§ 6.Gebyr for feiing og tilsyn

Surnadal kommune skal dekkje sine kostnader i samband med gjennomføring av lovbestemt feiing og tilsyn etter sjølvkostprinsippet med 100% inndekning.

Gebyr for feiing og tilsyn blir fastsett årleg av kommunestyret og blir kravd inn saman med dei andre kommunale avgifter og gebyr.

Det skal krevjast inn gebyr for alle byggverk som har eitt eller fleire faste fyringsanlegg som blir bruka til oppvarming. Dette gjeld uavhengig av om fyringsanlegget er i regelmessig bruk eller ikkje. Dette gjeld og hytter/fritidsbustader.

Gebyra er ikkje knytt til tidspunkt for når feiing/tilsyn blir gjennomført.

§ 7.Gebyrfritak

Kommunen kan etter søknad gje fritak frå å betale gebyr i følgjande tilfelle:

-Bygninga har ikkje installert fyringsanlegg.
-Fyringsanlegget er fråkopla og pipa/røykkanalen er blenda.
-Plombering av eldstad.

§ 8.Andre tenester

Eigar av fyringsanlegg som ønsker feiing og/eller tilsyn utanom det som er lovpålagt, fjerning av beksot, inspeksjon av skorstein eller liknande, må sjølv ta kontakt med feiaren og avtale dette. Slikt arbeid bli utført mot rekning.

§ 9.Huseigar/brukar sine plikter

Det er eigar sitt ansvar å halde fyringsanlegget i orden til ei kvar tid.

Eigar skal, etter varsel om feiing, sørge for at heile fyringsanlegget er tilgjengeleg for feiing, samt utstyrt og innretta slik at feiing kan utførast på tilfredsstillande måte.

Eigar av bygning, der feiing av røykkanal blir gjort frå tak, skal sørge for at feiaren har tilfredsstillande tilkomst opp til og på taket.

Eigar er pliktig til å sørge for at forskriftsmessig stige opp til tak er lagt fram og tilgjengeleg for feiar, som signal på at det er klart for feiing.

Forskriftsmessig takstige eller trinn skal festast til tak og sikrast mot utgliding.

Der feiing ikkje skjer frå tak, skal eigar/representant sørge for at feiaren har tilfredsstillande tilkomst til røykkanal.

Eigar/representant skal sørge for at feiaren har tilfredsstillande tilkomst til sotluke eller tilsvarande eigna innretning for sotuttak.

§ 10.Feiaren sine plikter

Feiing skal utførast på fagleg tilfredsstillande måte med minst muleg ulempe for bebuarane. Etter avslutta feiing skal feiaren sørge for at sot blir fjerna, enten av feiaren sjølv eller av huseigar/leietakar, og frakta til eigna sted.

Feiaren skal under feiing og tilsyn vurdere forhold ved fyringsanlegget som har betydning for brannsikkerheita eller tilkomsten. Ved avvik som ikkje kan rettast på staden, skal feiaren gje skriftleg tilbakemelding til eigaren eller representant for eigaren om forholda, og frist for retting eller tilbakemelding om når retting blir gjennomført. Dersom retting ikkje blir gjennomført skal tilsynsmyndigheita gje nødvendige pålegg.

§ 11.Handheving og sanksjonar

Lokalt tilsyn, handheving og sanksjonar skal utførast i samsvar med forskrift om brannførebygging 17. desember 2015 nr. 1710 § 6 og § 17 samt føresegner i brann- og eksplosjonsvernlova.

§ 12.Klage

Klage på vedtak gjort i medhald av denne forskrifta skal framsetjast skriftleg til Surnadal kommune.

Saksbehandlinga ved klager følgjer av reglane gjeve i eller i medhald av brann- og eksplosjonsvernlova, samt lov om sakshandsaming i forvaltningssaker (forvaltningslova).

§ 13.Ikrafttredelse

Denne forskrift trer i kraft 1. januar 2018.

Kommentarar

Til § 2

Virkeområde omfattar alle fyringsanlegg som blir brukt til oppvarming av byggverk, inkludert fyringsanlegg i hytter/fritidsbustader.

Til § 3

I tillegg til tilsyn med fyringsanlegget vil feiarane informere og rettleie om røykvarslar, sløkkeutstyr, rømingsvegar og andre forhold av førebyggjande art som kan bidra til ein sikrare bustad. Ved manglande røykvarslarar, sløkkeutstyr, rømingsvegar o.l., vil dette bli registrert som avvik.

Til § 5

Etter ny forskrift om brannførebygging skal både tilsyn og feiing være behovsprøvd for kvart enkelt fyringsanlegg. Vurdering av behov for feiing blir vanlegvis gjort ved tilsyn. For å fange opp endringar i fyringsmønster, forfall o.l. må normalt tilsyn gjennomførast med ei minimumshyppigheit på kvart 4. år. Etter risikovurdering vil det for enkelte fyringsanlegg og i enkelte område (t.d. på Surnadalsøra med tett trehusbebyggelse) være behov for hyppigare tilsyn og feiing, medan det i andre tilfelle kan være aktuelt å redusere hyppigheita.

Feiarvesenet kan etter ei fagleg risikovurdering gje bygningseigar tilbod om at eit tilsyn bli gjennomført som ei eigenmelding. Eigenmeldinga skal dokumenterast og arkiverast i henhald til feiarvesenet sine til ei kvar tid gjeldande rutine. Dersom bygningseigar ikkje responderer på eit tilbod om eigenmelding, skal ordinært tilsyn gjennomførast.

Tilsyn etter brann eller røykgasseksplosjon i fyringsanlegg har som føremål å avklare om fyringsanlegget fortsatt kan nyttast, eller om det må leggast ned fyringsforbod inntil feil og manglar er utbetra.

Til § 7

Før fritak kan gjevast skal feiaren ha godkjent fråkopling av fyringsanlegget og at blending av røykkanal er tilfredsstillande utført.

Eigar av bygning plikter å melde frå til kommunen dersom fyringsanlegg blir installert, eller blending av røykkanal blir fjerna. Dersom eigar av bygning ikkje melder frå, kan det fastsetjast straffegebyr.

Eit ev. gebyrfritak gjeld frå den 1. i månaden etter at slikt fritak er godkjent.