Halloween-råd 2020

Klikk for stort bildeHalloween og 31. oktober nærmar seg med stormskritt, til glede for mange små og store. FHI har samla eit knippe råd for korleis du kan gjennomføre feiringa på ein måte som ivaretek smittevernet.

Låg smitterisiko dersom ein følgjer smittevernreglane

Råda under er nasjonale. Ein må sjå an smittesituasjonen lokalt og bruke sunn fornuft. Godteri som ikkje er innpakka skal ein aldri dele ut uansett. Så lenge ein følgjer dei vanlege smittevernråda er risikoen for smitte via utandørsaktivitet som knask eller knep vurdert som som låg.

-Størst risiko ved denne markeringa er utlevering av godteri gjennom risiko for kontaktsmitte. Ved overført smitte frå snop ein stad, vil andre husstandar/personar, også risikopersonar, kunne bli eksponert for smitte, seier kommuneoverlege Bjørn Buan. Det kan kanskje vere lurt for mindre barn å ha med vaksne, utan at det må øydelegge all moroa

Dette skriv FHI:

Generelle smittevernråd

Som med alle andre arrangementer og sosiale sammenkomster for tiden er det særlig viktig at ingen syke deltar, og at alle husker på god hånd- og hostehygiene underveis.

Det er også viktig å følge gjeldende forbud og råd om antall personer som kan være samlet der du bor, samt holde seg til ferdiginnpakket godteri og ikke dele halloween-sminke med andre enn de du bor sammen med.

Tenk alternativt og reduser antall kontakter

Det er fint å finne andre måter å feire halloween på enn den tradisjonelle knask eller knep-runden ute i nabolaget. Skattejakt, rebusløp og liknende med de samme faste gruppene man vanligvis er en del av er gode alternativer.

– Hensikten er å redusere antall kontakter slik at man reduserer sjansen for smittespredning og bidrar til en enklere smittesporingsjobb for kommunen dersom det blir nødvendig, forklarer overlege ved FHI Margrethe Greve-Isdahl.

Knask eller knep-råd

Knask eller knep er en utendørsaktivitet for barn og unge, og så lenge de følgende smittevernrådene følges, anses smitterisikoen som lav:

• Både de som ringer på og de som åpner døren må være friske.
  • Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig.
  • Hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.
  • Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype.
  • Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene.
  • Ikke del godteri.
  • Ha gjerne en voksen med på runden: de kan sikre både smittevern og trafikksikkerhet i mørket.