Oversikt over badevasskvaliteten – Surnadal 2021
Vasskvalitet for friluftsbad blir i hovudsak vurdert ut i frå innhaldet av tarmbakteriar
(termotolerante koliforme bakterier – (TKB) og intestinale enterokokker – (IE)). Dette er bakteriar som er teikn på avføring frå menneske eller pattedyr. I dei europeiske normene (2006) blir den bakteriologiske vasskvaliteten vurdert og delt i tre tilstandsklassar:
Utmerket
|
God
|
Dårleg
|
<250 TKB pr. 100 ml.
|
250-500 TKB per 100 ml
|
> 500 TKB per 100 ml
|
<100 IE pr. 100 ml.
|
100-200 IE per 100 ml
|
> 200 IE per 100 ml
|
(Det er ulike grenseverdiar for ferskvatn og sjøvatn. Her er alt vurdert etter grenseverdiane som er for sjøvatn. Den er også strengare enn for ferskvatn.)
Dato
|
22. juni
|
|
|
Bakterier
|
TKB
|
IE
|
TKB
|
IE
|
TKB
|
IE
|
Kalkstranda
|
< 5
|
< 5
|
|
|
|
|
Søysetøran
|
25
|
< 5
|
|
|
|
|
Svissholmen
|
< 5
|
< 5
|
|
|
|
|
Todalen småbåthavn
|
< 5
|
5
|
|
|
|
|
Mjølksanden
|
< 5
|
< 5
|
|
|
|
|
Einholmen
|
< 5
|
< 5
|
|
|
|
|
Syltøran
|
15
|
5
|
|
|
|
|
Prøvane er teke ut av Miljøretta helsevern og analysert av SINTEF NORLAB i Surnadal.