Hardhetsgradar på kommunalt drikkevann i SurnadalI samband med installasjon av ein del vaske- og oppvaskmaskiner, samt ein del andre kjøkkenmaskiner, tilrår vi tabellen her som referanse Publisert 02.11.2017 12.52 Hardhetsklassar Vatnets hardhetsklassar Tyske hardhetsgradar dH Kalsium mg/l Ca Meget bløtt vatn 0 – 2,1 0 – 15 Bløtt vatn 2,1 – 4,9 15 – 35 Middels hardt vatn 4,9 – 9,8 35 – 70 Hardt vatn 9,8 – 21 70 – 150 Meget hardt vatn 21 + 150 + Kommunale vassverk Surnadal Vassverk Prøvedato Kalsium mg/l CA Tyske harhetsgrader dH Vannets hardhetsklasse Nedre Surnadal (Fauskåa) Oktober 2019 0,6 0,1 Meget bløtt vann Stangvik (Prestelva) Oktober 2019 2,5 0,4 Meget bløtt vann Kvanne Oktober 2019 9,1 1,3 Meget bløtt vann Todalen (Bjøråa) Oktober 2019 40 5,6 Midels hardt vann Mo og Øvre Sæter Oktober 2019 15 2,1 Bløtt vann Holtamoen Oktober 2019 4,4 0,6 Meget bløtt vann Bæverfjorden (Sæterbø) Oktober 2019 7,7 1,1 Meget bløtt vann Bøfjorden Oktober 2019 6 0,8 Meget bløtt vann Nordvik (Sollia) Oktober 2019 0,9 0,1 Meget bløtt vann Bele Oktober 2019 0,5 0,1 Drikkevassforskrifta Drikkevassforskrifta stiller ikkje krav til maksimalt innhald av kalsium, magnesium eller total hardhet i vatnet, da det ikkje er helsemessige ulemper knytt til hardt vann, berre bruksmessige. Tvert imot tyder undersøkingar frå fleire land på at befolkninga er mindre utsett for hjerte-/karsjukdomar i område med hardt vann enn i område med bløtt vatn. Kalsium i drikkevatnet gir også mindre problem med korrosjon i vassleidningsnettet, og det er difor ønskjeleg at kalsiumkonsentrasjonen ikkje er for låg. Eit optimalt innhald av kalsium vil normalt liggje mellom 15-25 mg Ca/l. I dette området vil ikkje dei bruksmessige problema vera vesentlege, samtidig som andre omsyn som korrosjonsproblem blir ivaretatt. Magnesiuminnhaldet bør vera lågare enn 10 mg Mg/l, noko det normalt er i Norge. Hardheta i vatnet blir i Norge normalt oppgitt i tyske hardhetsgradar (dH°) eller i mg Ca/l. Omrekningsfaktoren mellom hardhetsgradar og kalsium er 7,14. (Dvs. at 1 dH° = 7,14 mg Ca/l). Det varierar litt korleis laboratoria og faglitteraturen delar inn i hardhetsklassar, men vi refererer her eit eksempel på muleg inndeling: